Kurz eura dnes dosiahol najvyššiu úroveň za takmer sedem týždňov

05.12.2012 Celý región

New York 4. decembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes dosiahol najvyššiu úroveň za takmer sedem týždňov. Dôvodom sú lepšie ako očakávané podmienky pre spätný nákup gréckych dlhopisov, ktoré zvyšujú šance, že Atény budú naďalej dostávať peniaze zo záchranného úveru a vyhnú sa bankrotu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americký dolár, naopak, oslabil a klesol na 6-týždňové minimum v reakcii na pretrvávajúcu neistotu ohľadne tzv. fiškálneho útesu. Ak sa totiž americkému prezidentovi Barackoví Obamovi nepodarí dohodnúť sa s republikánmi v Kongrese na kompromisnom riešení, automatické škrty vládnych výdavkov a zvýšenie daní, ktoré by mali začať platiť od začiatku budúceho roka, by mohli stiahnuť americkú ekonomiku do recesie.

Euro dnes posilnilo o 0,3 % na 1,3089 USD/EUR, pričom v priebehu obchodovania sa jeho kurz nakrátko vyšplhal až na 1,3107 USD/EUR, čo bola jeho najvyššia úroveň od 18. októbra.

Podľa Iana Stannarda, šéfa analytikov banky Morgan Stanley, na trhu zavládol optimizmus a obchodníci očakávajú "hladký priebeh odkúpenia gréckych dlhopisov". Predpovedá tiež, že euro si udrží pevnú pozíciu do konca tohto roka. Varuje však, že na budúci rok sa môže spoločná mena dostať znova pod tlak trhov v dôsledku zhoršenia hospodárskej situácie v eurozóne ako celku.
 

Vyberte región